تامين آب و آبرساني به شهرهاي استهبان و فسا از سد رودبال
سيماي طرح
در چند سال گذشته به دليل كاهش ريزشهاي جوي و خشكسالي متوالي از يك طرف، افزايش جمعيت و افزايش در ميزان مصرف سرانه آب به دليل بالاتر رفتن سطح عمومي زندگي، پايين بودن آب بها و... در نتيجه برداشت بيش از ظرفيت آبخوانها از طرف ديگر، سطح آبهاي زيرزميني در منطقه افت شديدي نموده است. قدر مسلم اينكه اين موضوع در سال هاي آتي با افزايش جمعيت مصرف كننده و افزايش آب مصرفي آنها حادتر شده و در آينده منابع زيرزميني منطقه به تنهايي نميتوانند منبعي براي تامين آب آشاميدني باشند.
در منطقه طرح، رودخانه دائمي وجود نداشته و رودخانه هاي فصلي، در اسفند و فروردين ماه سال هاي پر آب از ارتفاعات جنوبي مشرف به شهر، سرچشمه گرفته و با گذشتن از شهر به سوي شمال جاري شده و به درياچه بختگان مي ريزند. تنها منبع آب سطحي منطقه، رودخانه رودبال ميباشد كه از ارتفاعات جنوبي شهرستان نيريز و استهبان سرچشمه گرفته و به سمت شهرستان داراب جريان مييابد. بر روي اين رودخانه سد رودبال در محدوده شهرستان استهبان و درست قبل از ورود به شهرستان داراب (نزديكي روستاي پل شكسته) در 20 كيلومتري شمال غربي شهر داراب و 45 كيلومتري جنوب شرقي شهر استهبان، احداث گرديده است .
هدف اوليه سد رودبال عمدتا تامين آب مورد نياز كشاورزي دشت داراب بوده ليكن به دليل مشكلات متعدد در تامين آب شرب شهر داراب از منابع زيرزميني (شبيه مشكلات مربوط به شهرستان استهبان و فسا) مقرر گرديده است كه بخشي از آب شرب اين شهر و تعدادي از شهركها و روستاهاي مسير خط انتقال نيز از آب ذخيره شده در سد رودبال تامين گردد. به دليل تشابه بسيار زياد بين منابع زيرزميني دشت داراب با دشت استهبان و فسا ، آب شهرهاي استهبان و فسا نيز در درازمدت به دليل عدم وجود گزينههاي مطمئن بايد از آب ذخيره شده در سد رودبال تامين گردد.
شروع خط انتقال لوله خروجي از آبگير آب كشاورزي از سد رودبال و پس از آن از تلمبه خانه شماره 1 ميباشد. كه در محل تقاطع خط با جاده ارتباطي جايگزين سد رودبال و در موازات آْن قرار دارد . خط انتقال پس از خروج به سمت مخزن متعادل كننده به حجم 2000 مترمكعب در مجاورت جاده جايگزين قرار دارد. خط انتقال پس از خروج از مخزن متعادل كننده به سمت تصفيه خانه آب پيشنهادي در مجاورت شهر ايج ادامه مي يابد. در ادامه خط انتقال پس از خروج از مخزن آب تصفيهخانه به سمت مخازن شهر استهبان و مخزن مهدي آباد شهر فسا ادامه مييابد
اجزاي اصلي طرح
1- سامانه خط انتقال از سد رودبال تا تصفيه خانه آب روستاي ايچ ( طرح آبرساني به شهرهاي فسا و استهبان از سد رودبال)، در سه قطعه مجزا به شرح ذيل تعريف شده است:
- قطعه اول: ابگير، ايستگاه پمپاژ شماره 1 و تصفيه خانه آب در شهر ايج به انضمام خط لوله انتقال آب و مخازن مسير از محوطه سد رودبال تا تصفيه خانه.
- قطعه دوم: ايستگاههاي پمپاژ شماره 2، 3 و 4 به انضمام خط لوله انتقال آب و مخازن مسير از خروجي تصفيه خانه آب تا شهر استهبان.
- قطعه سوم: خط لوله انتقال آب و مخازن مسير از خروجي تصفيه خانه آب تا شهر فسا.
2- جاده سرويس
3- مخزن ذخيره
4- تلمبه خانه
5- تصفيه خانه
6- سيستم حفاظت كاتديك
7- سيستم كنترل و تله متري
اهداف طرح
تامين بخشي از نياز آب شرب و صنعت شهرهاي استهبان و فسا و روستا هاي مسير از سد رودبال تا سال 1415 مي باشد. در اين طرح، انجام مطالعات مرحله دوم طرح سامانه آبرساني به منظور انتقال 13 ميليون مترمکعب آب در سال از آبگير سد رودبال جهت مصارف شرب و صنعت به شهرهاي فسا و استهبان مدنظر مي باشد. ميزان کل تخصيص آب شرب و صنعت استهبان در سال افق طرح (سال 1415) به ترتيب حدود ساليانه 1 و 4 ميليون مترمکعب و نياز کل آب شرب و صنعت فسا ساليانه به ترتيب 5 و 3 ميليون مترمکعب مي باشد. حداکثر دبي 530 ليتر در ثانيه در قطعه بين سد رودبال تا تصفيه خانه ايج، حداکثر دبي 325 ليتر در ثانيه در قطعه بين تصفيه خانه ايج تا فسا و 167 ليتر در ثانيه در قطعه بين تصفيه خانه ايج تا استهبان مي باشد.
مشخصـات فني طـرح
ـ محـل آبگيـري: سد رودبال
ـ دبـي خط انتقـال: 530 ليتـر در ثانيـه
ـ قطـر خط انتقـال: 350 -500 -700 ميليمتـر
ـ جنـس خط انتقـال: فـولادي
ـ طـول خط انتقـال: 103كيلومتـر
- ايستگاه پمپاژ : 4 ايستگاه
- كل ارتفاع پمپاژ : 1000 متر
ـ حجم كل مخازن : 18500 مترمكعب
ـ ظرفيت كل تصفيه خانه : 0/53مترمكعب در ثانيه
ـ تعداد مدول ها : 1مدول
ـ روش تصفيه : تصفيه متعارف ، سانتري فلاك
ـ روش گندزدايي : كلر زني
-روش حذف طعم و بو : هوادهي
ـ واحد هاي اصلي تصفيه خانه : اختلاط سريع ، انعقاد و
ته نشيني ، فيلتر شني ، تغليظ و آبگيري لجن ، كلر زني