مطالعات ارزيابي اثرات زيست محيطي واريانت شمال جنگل گلستان
شرح سيماي پروژه
هدف طرح ارائه گزينههاي پيشنهادي (شامل 3 گزينه-2 محور آزاد راه و يك محور بزرگراه) جهت خروج جاده ترانزيت گرگان- مشهد از پارك ملي گلستان (با توجه با مشكلات مسير موجود) ميباشد. معرفي گزينه برتر زيستمحيطي با در نظر گرفتن مسائل فني و حساسيتهاي زيستمحيطي منطقه طرح صورت گرفتهاست.
اهداف مطالعات زيست محيطي
- غربالگري به منظور انتخاب بهترين مسير ممكن به منظور احداث يك آزاد يا بزرگراه با رعايت استانداردهاي رايج بين المللي حدفاصل گرگان تا بجنورد و با توجه به مسائل محيط زيستي منطقه در راستاي جايگزيني اين جاده ( در دست مطالعه ) با جاده موجود با توجه به عبور جاده فعلي موجود از محدوده پارك ملي و ذخيره گاه زيستكره گلستان و منطقه حفاظت شده قرخود و در داخل پارك ملي گلستان و جلوگيري از تخريب مناطق تحت مديريت سازمان و با درنظر داشتن اهميت خاص اين مناطق به لحاظ زيست محيطي و نيز مناق حفاظت شده پيرامون پارك ملي (عبور وسايل نقليه،ترافيك و مسائل ناشي از آن در سالهاي اخير صدمه هاي بسياري به مناطق فوق الذكر وارد ساخته است.)
- برآورده نمودن مصوبه شماره 196 شورايعالي حفاظت محيط زيست مورخ 25/7/80 مبني بر در نظر گرفتن ملاحظات زيستمحيطي در اجراي طرح هاي راهسازي جديد و نيز توسعه مسيرهاي موجود بر اساس اولويت هاي اقتصادي،فرهنگي و اجتماعي.
- معرفي بهترين گزينه زيست محيطي از ميان واريانت هاي پيشنهادي
- انجام مطالعات ارزيابي تفصيلي اثرات براي گزينه منتخب
اهم اقدامات و فعاليت ها
1. تشريح مشخصات و ويژگيهاي طرح در سه گزينه پيشنهادي، ارائه پيامدهاي بالقوه زيستمحيطي و بررسي قوانين و مقررات مرتبط؛
2. -بررسي وضعيت موجود محيط زيست در محدوده هرسه گزينه پيشنهادي و جاده موجود (محيط فيزيكوشيميايي- بيولوژيكي و اجتماعي-اقتصادي-فرهنگي) در محدوده هاي مطالعاتي؛
3. انجام مدلسازي آلودگي هوا و صوت؛
4. -پيش بيني اثرات و پيامد هاي مثبت و منفي اجراي طرح بر محيط هاي پذيرنده محيط زيست در محدوده مطالعاتي؛
5. -ارزيابي اثرات در هر سه گزينه با استفاده از دو روش ماتريس و رويهم گذاري و انتخاب گزينه برتر زيست محيطي و مقايسه با جاده موجود؛
6. -ارزيابي و مديريت ريسك زيست محيطي، شناسايي ريسك هاي طرح؛
7. -ارائه راهكار هاي كاهش اثرات فعاليت هاي اثرگذار منفي و نيز مهم ترين پارامترهاي محيطي، هزينه هاي پيش بيني شده و نيز مسئوليت نظارت و اجراي آنها؛
8. -ارائه برنامه مديريت زيست محيطي براي گزينه منتخب در فازهاي ساختماني و بهره برداري به تفكيك محيط، مولفه پايش، روش كار، تواتر پايش، مسئوليت، مرجع نظارت و بازرسي، دوره زماني، ساختار سازماني پيشنهادي اجراي برنامه مديريت زيست محيطي و برنامه هاي آموزشي.
9. برنامه مديريت پيشگيري و كاهش ريسك از جمله تصادفات جاه اي و بروز سيل و رانش زمين
از ميان دو گزينه آزادراهي و يك گزينه بزرگراهي، گزينه بزرگراهي با استفاده از دو روش ماتريس و رويهمگذاري لايهها به عنوان گزينه برتر زيستمحيطي انتخاب گرديد و ارزيابي تفصيلي اثرات براي اين گزينه انجام و برنامه مديريت و پايش زيست محيطي آن ارائه گرديد. از مهم ترين ويژگي هاي طرح، لحاظ نمودن كليه فاكتورهاي زيست محيطي، فني، اقتصادي(طرح) و نيز اجتماعي در غربالگري گزينه ها و معرفي گزينه بهينه زيست محيطي است. حجم مطالعات انجام شده و بازديدهاي ميداني و نيز پيگيري هاي انجام شده در اين مطالعات در راستاي اخذ مجوز زيست محيطي (بيش از 80 مكاتبه اداري با سازمان ها و ارگان هاي مربوطه) در نوع خود از موارد خاص و رضايت كارفرمايي از كيفيت مطالعات انجام شده نيز مثال زدني است.